Το ένα χέρι νίβει το άλλο

Βρήκατε ένα γατάκι και αποφασίσατε να το σώσετε;Μπράβο σας! Μετά όμως τι γίνεται;

Το τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει τα mail που δεχόμαστε σαν ομάδα για να βοηθήσουμε/φιλοξενήσουμε γατάκια ανθρώπων που τα βρήκαν και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο την θέση μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η ομάδα μας αποτελείται από 5 μόνο μέλη, τα οποία τρέχουν κάθε μέρα, προσπαθόντας να βοηθήσουμε όπου και όσο μπορούμε με στειρώσεις, περιθάλψεις, νοσηλείες και φιλοξενίες αδέσποτων γατιών.

Δεν παίρνουμε οικονομική βοήθεια από πουθενά,πάρα μόνο από λίγους καλούς φίλους και προσπαθούμε με προσωπικά μας χρήματα να βάλουμε ένα λιθαράκι στον ατελείωτο χαμό του θέμα «αδέσποτου».

Αυτή την στιγμή τα 5 μόνο μέλη που είμαστε φιλοξενούμε πάνω από 45 γατιά στα σπίτια μας και σε κτηνιατρεία. Δεν έχουμε καμία βοήθεια ούτε στις φιλοξενίες, καθώς δυστυχώς κανένας δεν ανοίγει το σπίτι του για να φιλοξενήσει ένα ζώο και να το σώσει από τον δρόμο.

Με αυτά τα δεδομένα, μας είναι πολύ δύσκολο εως ακατόρθωτο να αναλάβουμε κι άλλες περιπτώσεις. Είναι πολύ στενάχωρο να λαμβάνουμε μαιλ τα οποία ζητάνε βοήθεια με φιλοξενίες και μηνύματα σχεδόν «εκβιαστικά», τα οποία αναφέρουν για παράδειγμα να παρατήσουν τα ζώα που βρήκαν και αποφάσισαν να σώσουν σε ένα βουνό, λες και ένα γατί ενός μήνα θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο του στον δρόμο.

Ευχαρίστως να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και να καθοδηγήσουμε όποιον ζητάει την βοήθεια μας, αλλά είναι τελείως ανήθικο να δεχόμαστε συναισθηματικές απειλές του τύπου «θα τα γυρίσω πίσω εκεί που τα βρήκα», «θα τους κάνω ευθανασία», «θα τα αφήσω σε ένα πάρκο/βουνό», «στην οδό τάδε έχει νεογέννητα γατάκια, ελάτε πάρτε τα,εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους. Και αν κάποτε σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την εύκολη λύση του να πετάμε το μπαλάκι σε άλλους και εμείς να μην αναλαμβάνουμε τίποτα απολύτως, τότε ίσως υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον στο θέμα των αδέσποτων.

Δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε; Αναλάβετε χρηματικά την φιλοξενία.

Δεν έχετε χρήματα; Ανοίξτε μια γωνίτσα του σπιτιού σας και φιλοξενήστε ένα γατάκι, με όλα τα έξοδα του καλυμμένα.

Βρήκατε ένα ζώο και αποφασίσατε να το σώσετε; Κάντε το καλό μέχρι το τέλος, κρατήστε το και προωθήστε το για υιοθεσία.

Βρήκατε ένα ζώο χτυπημένο; Αναλάβετε την νοσηλεία του.

Δώστε λίγα χρήματα και υποστηρίξτε μια φιλοζωική ομάδα, κάντε κοινοποιήσεις γατιών που ψάχνουν σπίτι, κάντε κάτι τελοσπάντων. Έστω και το λίγο είναι πολύ κάποιες φορές.

Όλοι οι εθελοντές που παλεύουμε για τα αδέσποτα δεν είμαστε εκατομμυριούχοι, δεν είμαστε εφοπλιστές που ασχολούμαστε με τα ζώα από χόμπι, δεν έχουμε διαθέσιμα στρέμματα για φιλοξενίες ζώων.

Είμαστε απλοί άνθρωποι σαν κι εσάς, άνθρωποι που δουλεύουμε, άνθρωποι που έχουν οικογένεις και παιδιά.

Ας ενωθούμε όλοι μαζί, ας βοηθήσει ο καθένας από λίγο, μήπως και κάποτε σταματήσουμε να βλέπουμε σκοτωμένα/κακοποιημένα/παρατημένα ζώα στους δρόμους.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *